Inleiding

In tegenstelling tot Apple® MacOS® en Microsoft® Windows® is Linux® (net zoals UNIX®) een commando-regel besturingssysteem en niet gebaseerd op een Grafische Gebruiksomgeving 1 (GUI of X in linux terminologie), maar op een commando-regel (zoals DOS® 2 vroeger werkte, Maar op de meeste moderne systemen (servers buiten beschouwing genomen) starten net zoals de andere 2 op in een DE (Dektop Enviromnment) zoals bijv. Gnome of KDE.

Het gebruik van deze commandoregel of CLI 3 is dus in de meeste gevallen niet nodig, maar er zijn gebieden waarbij de CLI veel sneller en beter werkt dan enige grafisch programma.

Om de mensen die nieuw zijn in het gebruiken van Linux te introduceren in het gebruik van deze CLI hebben we op https://www.linuxgebruiker.nl besloten om een rubriek met de naam CLI-Tool van de Week op te starten.

In deze rubriek introduceren we telkens 1 programma met enkele van diens mogelijkheden.

Om deze artikels in een overzichtelijke manier te kunnen lezen hebben we besloten om deze artikels te bundelen op deze site4.

Ondertussen is dit al versie 2 van deze site, De "oude" site was gebaseerd op een verouderde WebHelp versie gemaakt met DocBook 5.1. Deze "nieuwe" versie is gebaseerd op DITA (Darwin Information Typing Architecture) wat speciaal ontwikkeld is om Technische Documentatie te maken en dus ideaal voor deze site.

Een ander voordeel van de DITA WebHelp VS de DocBook WebHelp is dat de DITA WebHelp een "Responsive" site is, dit wil zeggen dat deze zich aanpast aan de grootte van het scherm en dus goed zou moeten werken met zowel PC/Desktop als SmartPhone/Tablet.

Ik wens jullie veen plezier met het lezen van dit boek of deze website

Patrick Kox en de Linuxgebruikers Redactie

TRADEMARKS:

Apple® en MacOS® zijn geregistreerde trademarks van Apple Inc.

Microsoft® en Windows® 5 zijn geregistreerde trademarks van Microsoft Corporation

UNIX® is ontwikkeld door Bell Labs in 1969, maar is nu een geregistreerd trademark van The Open Group

Linux® is een geregistreerd trademark van Linus Torvalds

1 Hoewel je kunt zeggen dat macOS® ook een "commando-regel besturingssyseem is aangezien het gebaseerd is op Darwin en BSD, maar bij macOS is dit verstopt onder de GUI en heb je deze commandoregel bijna nooit nodig
2 Ik zeg DOS en niet MS-DOS®, dit is omdat MS-DOS niet de enige DOS versie is die er bestaat. Zo was er ook PC-DOS® en DR-DOS®
3 Command-Line Interface
4 ze zullen in tegenstelling tot de site, niet op volgorde van publicatie staan, maar op alfabetische volgorde. Met "de site" bedoel ik https://linuxgebruikers.com en niet deze site (https://commandoregel.com)
5 Persoonlijk ben ik niet van mening dat Windows een "trademark"™ kan zijn, aangezien het een "generic" woord is en gewoon raam betekend.