SU
Substitute User
Veel mensen denken dat su staat voor Super User, maar het staat eigenlijk voor Substitute User of vervang gebruiker in het Nederlands.
De reden waarom veel mensen dit denken is omdat wanneer je het commando gebruikt zonder parameter of met enkel – als parameter het systeem er automatisch vanuit gaat dat je wil omschakelen naar de root gebruiker.
De voornaamste reden om su te gebruiken en niet sudo is als er meerdere bewerkingen als root gedaan moeten worden, men moet dan niet steeds sudo ingeven voor het commando, dit geeft wel een iets groter veiligheidsrisico omdat het mogelijk is dat je vergeet dat je als root werkt en niet als "gewone" gebruiker1.
- su schakelt enkel om naar een andere gebruiker, en geeft een normale shell bijna gelijkaardig als deze van de oude gebruiker.
- su - roept een login shell aan na het omschakelen, deze reset alle omgevingsvariabelen en biedt een schone basis.
Een alternatieve parameter die hetzelfde doet als - is -l of –-login, als je - gebruikt moet je dit altijd ingeven voor de gebruikersnaam, bij -l of –-login is dat niet noodzakelijk.
- su -c COMMANDO of su –-command COMMANDO: Dit zal het commando uitvoeren na het omschakelen, dit biedt geen interactieve shell dus interactieve programma's die TTY nodig hebben zullen niet werken.
- su -s of su –-shell: Hiermee geef je aan welke Shell je wenst te gebruiken.
- su -m of su -p of su –-preserve-environment: behoud de uitvoeringsinstellingen, behalve $PATH (wordt ingesteld volgens /etc/login.defs) en $IFS (wordt ingesteld naar “<space><tab><newline>” indien het was ingesteld.
Terugkeren naar jouw enigen account doe je simpelweg met exit.
Meer informatie kun je altijd terugvinden in de manpages of de infopages