Software installeren

Stap 9: Software kiezen en installeren.

Na het scannen van de repository zal het installatie programma onmiddellijk door gaan met het installeren van een basis systeem. De eerste vraag die je krijgt is of je wil meewerken aan de "popularity contest" van Debian, hiermee kijken ze naar welke software hun gebruikers geïnstalleerd hebben, en hiermee bepalen ze de volgorde van de software op de CD/DVD sets (de populairste software komt op CD/DVD 1). Dit staat standaard op nee, dus als je niet wil meewerken moet je verder niks doen.

Figuur 1. Debian popularity Contest
Debian popularity Contest

Na het beantwoorden van deze vraag gaat het installatie programma verder, en even later kun je kiezen wat voor een systeem je wil installeren.

Figuur 1. Kies wat voor een systeem je wil installeren
Kies wat voor een systeem je wil installeren

De standaard installatie is een "Desktop" installatie met GNOME als Desktop Environment (ook al staat deze niet aangevinkt), wil je een Server da, kun je "Debian desktop environment" weglaten. Wil je KDE of een andere Desktop Environment (DE) of Windows Manager (WM) dan kun je deze ook kiezen. Zelf zet ik hier GNOME aan en "print server" uit.

Figuur 1. Mijn persoonlijke keuze als ik een Desktop installatie doe
Mijn persoonlijke keuze als ik een Desktop installatie doe

Klik op Continue en het installatie programma zal alles wat nodig is downloaden en installeren, als je een "Debian desktop environment" hebt gekozen kan dit enige tijd duren, bij een server zonder X (dus geen desktop environment zoals Gnome, KDE, ...) gaat een stuk sneller.

Figuur 1. De nodige software downloaden
De nodige software downloaden

Na het downloaden zal alles geïnstalleerd worden.

Figuur 1. Gedownloade software installeren
Gedownloade software installeren

Als de installatie van de software voltooit is, volgt de laatste stap. Stap 10: GRUB installeren.