FDISK

fdisk wordt gebruikt om schijven te partitioneren

Gevaar!:
  • Let goed op dat je bij het gebruik van fdisk de juiste schijf of USB-Stick kiest!
  • Hoewel je fdisk altijd kunt afsluiten zonder gemaakte aanpassingen door te voeren, kun je bij het schrijven van aanpassingen naar de schijf wel voor problemen zorgen. Een ander risico is dat je voor fdisk de schijf NIET moet uitwerpen (unmount) dus het is mogelijk om per ongeluk de huidig actieve schijf aan te passen. fdisk zal na het schrijven wel een melding geven dat de schijf niet gesynced kan worden omdat deze nog aangekoppeld is, maar dan is het al te laat...

Wat ook belangrijk is om te weten is dat in tegenstelling tot mkfs. niet de partitie (/dev/sdc1) maar de volledige schijf gebruikt (/dev/sdc). Dus, kijk goed en denk 2 keer na voor je de aanpassingen gemaakt met fdisk naar de schijf opslaat!

Goed, laten we beginnen met te tonen hoe we fdisk kunnen gebruiken. Opstarten is simpel met $ sudo fdisk /dev/sdc.

Figuur: $ sudo fdisk /dev/sdc

Om de huidige partitieindeling te bekijken gebruiken we de p.

Figuur: p
Opmerking:
  • nota
  • Natuurlijk moet je fdisk niet opstarten als je enkel de indeling van de schijf wil weten, hiervoor gebruiken we het commando $ sudo fdisk -l /dev/sdc. Maar dit is een goede controle om te kijken of je de correcte schijf hebt ingegeven.

Om alle partities in 1 keer te wissen gebruiken we de o:

Figuur: o

Dit maakt een lege DOS patitietabel aan, er zijn nog andere opties, maar p voor DOS en g voor GPT zullen de 2 meest gebruikte zijn. Nu we een lege partitietabel hebben gaan we partities toevoegen.

Druk op n voor nieuw:

Figuur: n

Kies p voor een Primaire of e voor een uitgebreide extended partitie:

Figuur: p

Kies een partitienummer van 1 tot 4 (laten we met 1 beginnen) :

Figuur: 1

De volgende 2 dingen die we moeten ingeven is de eerste en de laatste sector van de eerste partitie (neem gewoon de standaard aangegeven waarden voor het begin), de laatste is misschien wat moeilijker, maar gelukkig kunnen we niet enkel de sector kiezen maar ook de grootte aangeven (K = kB, M = MB, G = GB, T = TB, etc.). Mijn schijf is 64 GB, dus ik ga partitie 1 ong. de helft van de totale opslagcapaciteit geven.

Figuur: +32G

Merk op dat ik +32G heb ingegeven en niet gewoon 32!

Figuur: Partitie #1 is klaar

Partitie 1 is nu aangemaakt en zal standaard als type : Linux ingesteld worden, met de pkunnen we de huidige gegevens weergeven.

Figuur: p

Nu gaan we een 2de partitie aanmaken, deze keer maken we een extended partitie aan, dus kies ik voor e i.p.v. p.

Figuur: e

Hier heb ik voor een Extended partitie gekozen, en voor de rest de standaard opties die fdisk me geeft.

Hier zien we het voorlopige resultaat, omdat een Extended partitie gebruikt wordt om meerdere partities in te plaatsen ga ik dus ten minste 1 extra partitie moeten toevoegen.

Figuur: Partities 1 en 2 zijn klaar.

Ik ga nog 2 extra partities aanmaken, dit volgens hetzelfde principe als de 1ste partitie.

Figuur: partities 3 en 4 zijn klaar.

Als we nu kijken zien we dat ik 4 partities heb: /dev/sdc1, /dev/sdc2, /dev/sdc5 en /dev/sdc6. Maar onthoud dat we op partitie 2 (/dev/sdc2) geen bestandssysteem kunnen aanmaken omdat het een Extended partitie is die partities 5 (/dev/sdc5) en 6 (/dev/sdc6) bevat.

Figuur: Partitie lijst

Laten we nu het type van partitie 6 aanpassen en er een SWAP partitie van maken, dit doen we met t en dan 6 voor partitie 6.

Figuur: t

Nu moeten we de Hexadecimale code ingeven voor het type dat we willen instellen, gelukkig kunnen we met de L een lijst krijgen met alle mogelijkheden:

Figuur: L

De HEX waarde voor SWAP is 82 (en gewoon Linux is 83) dus geven we dat in:

Figuur: 82

Nu hebben we de volgende indeling:

Figuur: Partitie indeling

Als we tevreden zijn met onze aanpassingen kunnen we met w de aanpassingen wegschrijven, of met q fdisk afsluiten indien we niks willen wegschrijven en de aanpassingen ongedaan willen maken:

Figuur: w

Indien de schijf niet was uitgeworpen voor het opstarten van fdisk zal deze laatste stap een foutmelding geven omdat de vernieuwde partitietabel niet kan worden ingelezen, je moet de schijf/USB-Stick dan uitwerpen en opnieuw aankoppelen voor je verder gaat met het aanmaken van een bestandssysteem met mkfs.

Met $ sudo fdisk -l /dev/sdc kunnen we alles nog eens bekijken:

Figuur: $ sudo fdisk -l /dev/sdc

Tot zover de basis van fdisk, natuurlijk kan fdisk nog véél meer, maar zoals altijd verwijs ik daarvoor graag door naar de Manpages en/of Infopages van fdisk.