FILE

Identificeer bestandstype

In tegenstelling tot Microsoft® Windows® doet Linux niet aan bestands-extensies, of misschien beter gezegd: Linux hecht geen belang aan de extensie van een bestand, maar extensies worden wel gebruikt. (dit maakt het oa. gemakkelijker voor de gebruiker om te bepalen wat voor type bestand het is).

Wil je weten wat voor type bestand je voor je hebt, en het heeft geen extensie kun je in de commandoregel wel een hint krijgen als je Terminal is ingesteld om kleuren te gebruiken (zo zijn uitvoerbare bestanden op mijn systeem groen, archive bestanden (.zip, .tar.bz2, .deb, ...) root en afbeeldingen paars. Maar dit geeft nog steeds niet precies weer wat voor type bestand het nu echt is.

Maak je gebruik van een X-server dan kun je dit simpelweg zien in het bestandsbeheer programma (zoals nautilus bij Gnome).
Figuur 1. nautilus
nautilus

Maar omdat dit een website is voor mensen die de Commandoregel willen (leren) gebruiken make we gebruik van commando file.

file laat je precies zien wat voor een bestand het is, ik laat hieronder de uitvoer van file zien voor alle bovenstaande bestanden:

Figuur 2.
Figuur 3. file Bestand1 Bestand2 Bestand3 Bestand4 Bestand5 Bestand6
file Bestand1 Bestand2 Bestand3 Bestand4 Bestand5 Bestand6

Dit is natuurlijk maar een simpel voorbeeld van het gebruik van file en file heeft nog vele extra mogelijkheden om de uitvoer van het programma aan te passen, maar om snel te kijken welk type bestand je voor je hebt is het standaard commando voldoende.

Meer informatie kun je altijd terugvinden in de manpages of de infopages