MORE

Less is more

Daarom introduceren we less en more, maar omdat less nieuwer is en meer opties heeft gaan we more hier niet bespreken. less is een zogenaamde “pager” welke er voor zorgt dat de tekst als pagina’s worden weergegeven (waarin je op en neer kunt bladeren).

Een voorbeeld van less is bijv. het weergeven van alle bestanden in een bepaalde directory, maar om dit te laten werken moeten we de uitkomst van ls doorsturen naar het less programma, In Linux doen we dit door een pijp (pipe) te gebruiken (|) met “ls -hal | less” bijvoorbeeld, doen we het volgende. we laten alle bestanden zien (-a) inclusief de verborgen bestanden, in lijst vorm (-l) dus meer informatie per bestand en “leesbaar door mensen” (-h), dit wil zeggen dat bestandsgrootte wordt aangegeven in KB, MB, GB, etc. en niet in bytes) deze uitkomst wordt door de | (pipe) als invoer van less gegeven.

Figuur 1. less

In deze lijst kunnen we navigeren met de pijl-toetsen (1 regel naar boven of beneden), spatie (volgende “pagina”, home en end (begin en einde) en met de Q kan de lijst verlaten worden.

Meer informatie kun je altijd terugvinden in de manpages of de infopages